mercoledì 2 maggio 2012

Trofie con salmone e pistacchi, czyli makaron trofie z lososiem i pistacjowym pesto

Zrodlo: forum gennarino przepis Paoliny 

To proste danie, smaczne i wykwintne. Zrobilam je na niedzielny obiad. Polecane z makaronem scialatielli, ale i z innymi makaronami swiezymi smakuje bardzo dobrze. Ja zrobilam ze swiezym makaronem trofie.


Skladniki
porcja na 4 osoby

500 g swiezego makaronu trofie
250 g solonych pistacji
500 g swiezego lososia
oliwa
koperek lub natka pietruszki
sol i pieprz
2 zabki czosnku

Pistacje obieramy z lupek. Staramy sie rowniez zetrzec pokrywajaca je skorke. W mozdziezu lub blenderze rozcieramy je na pesto razem z 6 lyzkami oliwy.


Plat lososia pozbawiamy skory i osci. Pluczemy, osuszamy i kroimy w kostke.
Na oliwie zezlacamy lekko zgniecione zabki czosnku i usuwamy je. Wrzucamy lososia i podsmazamy go.


Makaron gotujemy w osolonym wrzatku. Odcedzamy i wrzucamy na patelnie z lososiem. Razem podgrzewamy na mocnym ogniu. Zdejmujemy patelnie z ognia. Dodajemy pesto z pistacji, posiekany koperek lub natke i ewentualanie doprawiamy pieprzem; calosc mieszamy.  Serwujemy.
Smacznego :-)

8 commenti:

  1. Jaka teraz jestem głodna, buuuuu Wspaniałości!

    RispondiElimina
  2. Mniam, mniam,ależ pysznie to wygląda! SUper przepis :)

    RispondiElimina
  3. O, takiej kombinacji z pistacjami jeszcze nie jadlam. Jakich pistacji uzywasz- bo ja tylko lokalnych, te z Bronte ;)Wczoraj jadlam pizzeta siciliana fritta z nadzieniem z mortadelli i pistacji, ale wole zdecydowanie te klasyczne ;) Pozdrawiam.

    RispondiElimina
  4. Rewelacja, a to pesto musi byc pyszne.

    RispondiElimina
  5. Fajne, pierwszy raz widze takie polaczenie i zamierzam sprobowac ;))

    RispondiElimina
  6. super nowe smaki! Bardzo chętnie skosztuje takiej pasty:)

    RispondiElimina
  7. Bardzo frapujące połączenie. jadłam już makaron, gdzie dodawało się pistacje, ale pesto pistacjowe - zielone i charakterystyczny smak łososia zabiły mi klina na dobre.Wykorzystam to połączenie. Czy takie połączenie jest charakterystyczne dla kuchni włoskiej lub jakiegoś regionu włoch, czy to Twój pomysł?

    RispondiElimina

Dziekuje za komentarze. Mozecie pisac je w jezyku polskim, angielskim i wloskim :-)
Thank you for your comments. You can write them in english, polish and italian:-)
Grazie per i Vostri commenti.Potete scriverli in italiano, inglese e polacco :-)