venerdì 25 maggio 2012

Peperoni gratinati, czyli zapiekana papryka z bulka tarta


W Neapolu, wsrod dodatkow z warzyw, dosc popularne sa warzywa zapiekane z bulka tarta - gratinate. Gratin to termin pochodzacy z jezyka francuskiego i oznacza technike gotowania polegajaca na zapiekaniu roznego rodzaju dan (miesnych, warzyw, ryb itp.) posypanych bulka tarta lub miazszem chleba. Takie zapiekane warzywa sa smaczne i spotkalam sie rowniez i z tym, ze byly podawane jako przystawka- antipasto np. na bufecie weselnym.


Papryke opiekamy i zdejmujemy z niej skore. Ja plucze ja i ukladam na blaszce. Pieke w calosci, w piekarniku okolo godziny. Przestudzam, obieram papryke ze skory i usuwam pestki i korzonki.
Sok, ktory wycieknie z upieczonej papryki zachowuje.
Mialam 6 duzych papryk. 3 z nich przeznaczylam na salatke z grilowanej papryki a reszte zapieklam.


Obrana ze skorki papryke podzielilam na roznej wielkosci platy i ulozylam w niezbyt grubej warstwie, w wysmarowanym oliwa, naczyniu do zapiekania. Posolilam z wierzchu, posypalam zabkiem drobno posiekanego czosnku, garscia oplukanych z soli kaparow i wydrylowanymi czarnymi oliwkami (olive di Gaeta). Polalam nitka oliwy, sokiem z papryki i calosc obficie posypalam bulka tarta
Mozecie uzyc tylko czosnku z posiekana natka lub oregano i bulka tarta.



Wstawilam naczynie do wczesniej nagrzanego piekarnika i zapieklam przez 15 minut, w temperaturze 180 - 200 °C ( z termoobiegiem)  i na 5 minut wlaczylam grill, aby dobrze zrumienic bulke.

Platy papryki mozna tez zrolowac z szynka i mozzarella i nastepnie zapiec polane oliwa i posypane bulka tarta. Przepis znajdziecie w poscie roladki z grilowanej papryki.
Smacznego :-)

Rozwijajac watek dotyczacy muzyki i piesni rodem z Neapolu (pisanej i spiewanej w dialekcie) chcialabym przedstawic lub przypomniec inny kawalek. Pewnie slyszeliscie kiedys i to:
Tu vuo' fa' l'americano

Wersja oryginalna Renato Carosone z 1956 (autorzy Carosone- Nisa)


Spiewa Sofia Loren w filmie z Clarkiem Gable (wersja angielska) w filmie It started in Naples 1960 r. (tytul wloski: La Baia di Napoli; tytul polski: Zaczelo sie w Neapolu )


Wersji wspolczesnych jest naprawde sporo. Utwor jest ciagle aktualny i ponizej dwa przyklady.

Amerykanski rapper Pitbull rok 2010- Bon Bon



I z lata tego samego roku 2010 porywajace wykonanie australijskiej grupy Yolanda Be Cool


:-)))

4 commenti:

  1. Gdzieś już kiedyś jadłam podobne danie i pamiętam, że było bardzo ciekawe w smaku. Osobiście nie robiłam, ale skoro podajesz sposób to chętnie wypróbuję i to właśnie. Zupa z zielonym groszkiem fenomenalna. Połączenie groszku z wędzonką daje niebywały aromat i smak. Z makaronem pokombinowałam, bo takiego u nas nie dostałam pomimo sporego wyboru, ale udało się-zrobiłam go sposobem. Zazwyczaj zupę z groszkiem robię na drobiu i ze śmietaną, a tu proszę- taki rarytas. Dzięki bardzo

    RispondiElimina
  2. Ach,uwielbiam te zapiekane warzywa z bułką tartą. Jadłam taką cukinię, paprykę, pomidorki i chyba cebulkę,jeju jakie to pyszne było.
    Cudowne danie, chętnie bym się wprosiła do Ciebie na obiadek, gdybym miała bliżej;)
    Pozdrowienia:)

    RispondiElimina
  3. Bardzo fajny przpis. Do głowy by mi nie przyszło zrobić z bułką paprykę, a do Neapolu daleko, choć ochota jest i była zawsze wielka, aby tam pojechać. Całe szczęście, że stamtąd " nadajesz" więc mogę poznać dla mnie nowości :)

    Pozdrawiamy Tapenda

    RispondiElimina
  4. Wow- piosenke jak najbardziej znam. Moje dzieciaki ja uwielbiaja w obydwu wersjach- starej i nowej ;)
    No, a gratinata swietna, robie podobna ale nie dodaje kaparow.
    Rozwijaj watek muzyczny- jak najbardziej. To wszak tez stanowi o tozsamosci regiomalnej !
    Pozdrawiam.

    RispondiElimina

Dziekuje za komentarze. Mozecie pisac je w jezyku polskim, angielskim i wloskim :-)
Thank you for your comments. You can write them in english, polish and italian:-)
Grazie per i Vostri commenti.Potete scriverli in italiano, inglese e polacco :-)