sabato 14 aprile 2012

Zeppoline di ciurilli (fiori di zucchine), czyli przekaska z smazonego ciasta drozdzowego z kwiatami cukinii

Smazone przekaski z ciasta drozdzowego sa w Neapolu typowymi przekaskami fast food. Najczesciej jadane sa zrobione z samego ciasta drozdzowego. Pozniej mozemy do niego dodawac rowniez dodatki takie jak: algi, kwiaty cukinii, puree z dynii itp. Jeszcze do dzis na ulicach stoja obwozne smazalnie, ktore sprzedaja rowniez krokiety ziemniaczane (panzarotti),  smazona polente (scagliuozzi) i wlasnie zeppoline. Jesli chcecie zobaczyc pisalam juz o nich tu. (klikklik)
Wczoraj kupilam mlodzitkie cukinie i kilka z nich mialo jeszcze kwiarty. No coz. Nie bylo ich za wiele ale szkoda mi bylo wyrzucac. Na pochybel diecie ... postanowilam zrobic troche tych smazonych pokus.


skladniki:
10 kwiatow cukinii
200 ml cieplej wody
180 -200 g maki
plaska lyzeczka soli
10 g swiezych drozdzy
olej do smazenia
i sol do posypania

Kwiaty pluczemy i usuwamy ze srodka preciki. Osuszamy i kroimy na male kawaleczki.
Drozdze rozpuszczamy w cieplej wodzie. Dodajemy sol i dodajemy make mieszajac lyzka, tak zeby nie porobily nam sie grudy. Otrzymamy z tego dosc rzadkie ciasto. Dodajemy do tego wczesniej posiekane kwiaty cukinii. Przykrywamy jakas sciereczka i odstawiamy w cieple miejsce, na 2 godziny, do wyrosniecia.


Smazymy na glebokim oleju. Ciasto nabieramy lyzka i pomagajac sobie druga lyzka, wrzucamy ciasto na goracy olej. Smazymy na ladny zloty kolor. Najpierw z jednej a pozniej z drugiej strony. Otrzymamy takie dosc nieregularne kuleczki usmazonego ciasta. Odkladamy ja na recznik papierowy, aby odsaczyc je z tluszczu. Solilmy lekko z wierzchu i podajemy jeszcze gorace.


Z podanych proporcji wyszlo mi okolo 25 sztuk. Calkiem obfita porcja przekaski dla 4 osob.
Polecam :-)

dodalam przepis do akcji pinkcake na Durszlaku

7 commenti:

  1. Z kwiatami cukinii można zrobić wiele rzeczy, ale najlepsze są smażone w cieście. Najczęściej robię naleśnikowe, najprostsze. Będę musiała wypróbować z tym drożdżowym.

    RispondiElimina
  2. @ Czesc:-)
    Co Ty tak wczesnie dzialasz? Masz racje. Jest wiele roznych metod i przepisow. Ten sposob, ktory pokazalam to wlasciwie nie kwiaty w ciescie, ale taki jakby mini paczusie z posiekanymi kwiatami. To zreszta regionalny produkt. Takie same ciasto usmazone w postaci kuleczek (bez dodatkow)dostaje sie czesto gratis w pizzerii, przy zakupie pizzy lub tak jak pisalam kupuje w obwoznych smazalniach.
    Do tego roznego rodzaju smazonych placuszkow czy panierek uzywa sie u mnie ciasta drozdzowego (rzadkiego) lub zwyklego maka+zimna,gazowana woda i troche soli :-)

    RispondiElimina
  3. Muszę kiedys skosztować kwiatów cukinii ,bo nigdy nie próbowałam.
    Świetnie to wygląda!
    Pozdrawiam

    RispondiElimina
  4. No i masz mnie na karku. Zajrzałam i o ile pozwolisz, zaglądać będę. Zapraszam również do siebie.

    RispondiElimina
  5. @ Hej Majanko - polecam taka przekaske. Smaczna :-)
    @ DD dziekuje za wizyte i zapraszam :-)

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Wcześnie u was kwitną cukinie;)
      A tak na marginesie, to nie jest akcja durszlaka tylko moja:
      http://pinkcake.blox.pl/2012/03/Klub-Kwiatozercow-2012.html
      Pozdrawiam kwiatowo:)

      Elimina
    2. pardon ... juz sie poprawiam :-)

      Elimina

Dziekuje za komentarze. Mozecie pisac je w jezyku polskim, angielskim i wloskim :-)
Thank you for your comments. You can write them in english, polish and italian:-)
Grazie per i Vostri commenti.Potete scriverli in italiano, inglese e polacco :-)