domenica 26 febbraio 2012

Pizza salsicce, friarielli e provola, czyli pizza z kielbasa, kapusta polna i serem provola

Sobota. Co jada mieszkaniec Kampanii (maly i duzy, mlody i stary) w sobotni wieczor? Pizze oczywiscie.
Idzie sie z rodzina lub znajomymi do pizzeri, zamawia sie z dostawa do domu lub robi sie samemu w domu.
Dzis chcialabym pokazac jedna z tradycyjnych pizz neapolitanskich, z nadzieniem z kapusty polnej, kielbasy i sera provola (wedzonej mozzarelli). Pizza ta jest powszechnie lubiana i w troche innej formie jest do kupienia w kazdej pizzeri.


Coz takiego ta kapusta polna ? (Brassica rapa subsp. sylvestris var. esculenta)
Warzywo z kapustnych, ktorego produkcja w 95% skoncentrowana jest w Puglii (cime di rapa), Kampanii (friarielli) i Lacjum (broccoletti). We Wloszech znana rowniez pod nazwami rapini czy brocoletti di rape. Jadane jest w hiszpanskiej Galicji i Portugalii (grelos) oraz powszechnie stosowane w kuchni chinskiej (choi sum, choy sum). Wdrozona przez wloskich emigrantow warzywo uprawiane jest rowniez w USA i Australii.
Pisalam o nim rowniez w poscie Salsicce e friarielli, czyli kielbaski z ....neapolitanska odmiana cime di rapa.


Z warzyw odrywamy zielone czesci lisci i czubki z kwiatostanami. Dokladnie myjemy parokrotnie zmieniajac wode. Z lekka otrzasamy z wody.W rondlu rozgrzewamy oliwe (2 - 3 polewmy nitka oliwy wzdluz brzegow patelni).Wrzucamy 2 lekko zgniecione zabki czosnku i szczypte platkow chili (peperoncino). Gdy czosnek sie zbrazowi usuwamy.Wrzucamy warzywa. Dodajemy je partiami w miare jak zmniejsza sie ich objetosc w rondlu. Solimy i przykrywamy pokrywka. Dusimy je na malym ogniu co jakies 5-10 minut mieszajac a raczej rozrzucajac widelcem.. Gdy zmiekna odkrywamy i calkowicie odparowujemy co jakis czas rozrzucajac.

Potrzebne nam bedzie okolo 600g - 1 kg kapusty polnej vel friarielli (juz oczyszczonych).


Nastepnie musimy przygotowac kielbaski. Surowa kielbase wieprzowa (nie czosnkowana i grubomielona) mozemy zwyczajnie usmazyc i pozniej pociac na plastry. Ja zdjelam z nich flak, z grubsza rozdrobnilam i obsmazylam na oliwie.

Potrzebne nam bedzie 400 - 500 g surowej kielbasy.


Ciasto na pizze
500 g maki pszennej (dalam 250 g 00 i 250 g manitoby)
300 ml cieplej wody
12 g swiezych drozdzy
lyzeczka soli
lyzka smalcu


W wodzie rozpuszamy drozdze, dodajemy sol i partiami make. Zagniatamy elastyczne ciasto. Na sam koniec dodajemy smalec i powtornie wyrabiamy ciasto, az calkowicie tluszcz sie wchlonie. Formujemy z ciasta kule, obsypujemy maka i odstawimy pod przykryciem, w cieplym miejscu, do wyrosniecia (okolo 2 godzin).Gdy ciasto podwoi swa objetosc wykladamy je na stolnice i rozciagamy na prostokat.


Na ciescie rozkladamy warzywa, kielbase i ser provola ( ewentualnie mozzarelle).

Potrzebne nam bedzie okolo 250- 300 g provoli lub mozzarelli.


Ciasto zwijamy w rulon wzdluz dluzszego boku i ukladamy w formie z kominkiem (natluszczonej oliwa lub smalcem). Konce laczymy. Nakluwamy wierzch widelcem i natluszczamy oliwa. Odstawiamy do ponownego wyrosniecia (okolo 2 godzin).


Pieczemy w nagrzanym wczesniej do maksymalnej temperatury piekarniku (termoobieg). Obnizamy temperature do 200°C i pieczemy 20 minut.
Wykladamy z formy i odstawiamy do przestygniecia na jakies 20 minut. Podajemy.

Jak dla mnie pizza jest bardzo dobra. Jesli macie dostep do tego warzywa to polecam serdecznie sprobowac. :-)

13 commenti:

  1. Mam cime di rapa, na jutro do makaronu. I tak się zastanawiam po przeczytaniu Twojego wpisu, czy nie dodać do nich tym razem kiełbachy. Jak myślisz Antho?

    RispondiElimina
  2. Mogę czytać Twoje przepisy jak poezję!

    RispondiElimina
  3. Jeju,jak to pysznie brzmi i wygląda!
    Pozdrowienia:)

    RispondiElimina
  4. @ lq - u nas te warzywa sa obowiazkowo z kielbasa. Taki nierozlaczny duet. Daj znac (jesli zrobisz) czy smakowalo.

    @ Anka Wroclawianka - dziekuje za regularne odwiedziny krajanko :-)

    @ Majanko ta pizza prowokuje u mnie maly slinotoczek. Buziaki :-)

    RispondiElimina
  5. O kurcze...dlaczego ja tu przyszlam przed obiadem?! Normalnie zaslinilam klawiature!
    To musi byc pycha!:-)))

    RispondiElimina
  6. Ale genialne w tej formie babkowej!!! super! i do tego wspaniała wędzona mozarella!!!! yea! odlotowo!

    RispondiElimina
  7. @ Kachna ja jak tu zaglądam to sobie już rozkładam ręcznik na klawiaturze profilaktycznie, bo efekt jest zawsze taki, że ręcznik sie przydaje

    RispondiElimina
  8. Wczoraj bylam w Neapolu i tym razem posililam sie kawalkiem takiej pizzy: jest to smakolyk jakich malo. Nie wiem wlasciwie dlaczego nie robie takiej pizzy w domu: z "cime di rapa" niestety, ale jak sie nie ma...
    A w sklepie moje zainteresowanie wzbudzili sloiczki prod. Garofalo "past'eppatate". Robisz cos takiego w domu?

    Linn

    RispondiElimina
    Risposte
    1. @ Linn milo Cie widziec. Fajnie, ze posmakowala Ci pizza. Tu jedza ja ze smakiem i najwieksi wybrzydzajacy. Wlasciwie niewielu jest takich, ktorzy jej nie jedza :-)
      Pasta e patate robie prawie raz w tygodniu, bo dziecko ja uwielbia. Zreszta ja tez. Tego typu potrawy, warzywa (kalafior, dynia, ziemniaki) z makaronem, to neapolitanskie klasyki. Niektore robi sie tez z ryzem. Np. riso e verza (nie ma wersji z makaronem. Z ziemniakami mozna tez z ryzem. Zazwyczaj robie z dodatkiem provoli. Mam w przepisach:
      http://kuchniapodwulkanem-anthony.blogspot.it/2010/10/riso-e-patate-con-la-provola-czyli-ryz.html
      U Was sie nie robi pasta e patate?
      Co do sloiczkow Garofalo z pasta e patate to chyba na gennarino czytalam, ze nie sa zbyt dobre. Sama nie jadlam.
      :-)

      Elimina
    2. Faktycznie ta pizza jest pyszna: mysle, ze robiac ja w domu skonczyloby sie na wiecej niz jednej porcji.
      Inni robia tu pasta e patate: ja raczej nie, ale lubie odkrywac nowe smaki. Czesto potrafia zaskoczyc: takze pozytywnie w stosunku do wczesniejszych obaw.
      Co do sloiczkow roznego typu, razej unikam, ale lubie rozpracowywac po domowemu.
      Riso i verza musze zrobic: mam spore poklady ryzu w domu / roznych gatunkow / i dobrze byloby je zagospodarowac do konca.
      Pozdrowienia
      Linn

      Elimina
    3. @ Linn mi jak pizza zostaje to mroze w kawalkach. Pozniej jak mam ochote to rozmrazam w mikrofali i smacznego :-)))

      Elimina
  9. Faktycznie ja tak zrobie. Te smaki mnie zreszta przesladuja. Dzis natknelam sie na wersie z piadina:
    http://prontointavola.tgcom24.it/wpmu/2012/11/30/piadina-piccante-ai-broccoli/
    Linn

    RispondiElimina
    Risposte
    1. @ Teraz sezon na to warzywo, to "wszedzie" go pelno :-)

      Elimina

Dziekuje za komentarze. Mozecie pisac je w jezyku polskim, angielskim i wloskim :-)
Thank you for your comments. You can write them in english, polish and italian:-)
Grazie per i Vostri commenti.Potete scriverli in italiano, inglese e polacco :-)