martedì 24 maggio 2011

Fiori di zucca stufati, czyli duszone kwiaty z dyni

 
Zazwyczaj kwiaty z dyni zanurzam w rzadkim ciescie drozdzowym i smaze w glebokim oleju.
Dzis przepis na dodatek (contorno) z kwiatow z dyni w wersji "light". No coz jesli chcemy wbic sie w kostium plazowy i jeszcze jakos w nim wygladac, trzeba sobie odmowic pewnych przyjemnosci ... kulinarnych  przynajmniej :-)
Robilam zakupy w warzywniaku i zobaczylam te sliczne kwiatki. Wziasc, nie wziasc, co z nich zrobic? Bo smazenie odpada.
Spytalam: "Moge je ugotowac?"
"Raczej nie."- odpowiedzial Mario - "Udus je na oliwie z czosnkiem i peperoncino. Najpierw podsmaz na 2 lyzkach oliwy zabek czosnku i szczypte peperoncino. Z kwiatow oderwij lodyzke i wyrwij slupek ze srodka. Dobrze oplucz. Potem takie nie obciekniete z wody wrzuc na oliwe. Leko posol, dodaj troche posiekanej natki i przykryj pokrywka. Poddus okolo 10 minut i gotowe. Jak chcesz mozesz ugotowac makaron np. spaghetti i kwiatkami z sosikiem go okrascic."
" A nie, za makaron dziekuje. No dobra daj mi 0,5 kg tych kwiatow."


Sprobujcie. Mi smakowaly :-)

Przepis ten bierze udzial w akcji Durszlakowej

14 commenti:

  1. Kwiaty cukinii - cud natury i jedna z najpyszniejszych rzeczy, jakie istnieją :) No ale w cieście to mój zdecydowany nr jeden.
    Fajnie żyć w kraju, w którym jest ich pod dostatkiem w sezonie, prawda Anthony? ;))

    RispondiElimina
  2. Rety! Jak Wam dobrze, że możecie po prostu je kupić w sklepie. I jeszcze poradzą jak przyrządzić a nie będą się patrzyć jak na wariata, co kwiatki chce jeść!
    Super danie. Pół kilo kwiatów... Zazdroszczę i to bardzo:)
    Pozdrawiam z Klubu Kwiatożerców:)

    RispondiElimina
  3. Chciałbym móc kupić coś takiego w warzywniaku... Ale czytam z przyjemnością! :)

    RispondiElimina
  4. Zawsze zazdroszczę Wam, mieszkającym daleko od zimnej Polski, gdzie takie cuda są niedostępne w przeciętnym warzywniaku. Ale mimo wszystko pisz jak najwięcej takich przepisów, to mi dodaje nadziei, że gdzieś jest przyjaźniejszy klimat :)

    RispondiElimina
  5. No ja też chętnie spróbuję - marzę wręcz o tym. Jednakowoż u nas kwiaty dyni cięgle jeszcze nie są towarem :(

    RispondiElimina
  6. Chetnie bym skosztowała tych kwiatów. Nigdy jeszcze nie miałam takiej okazji.
    Pozdrowienia:)

    RispondiElimina
  7. Super te kwiaty na patelni. Ciekawa propozycja

    RispondiElimina
  8. W ubiegłym roku moja mam zrobiła je ze słodkim twarożkiem w środku, były b. dobre. Wytrawne smakują pewnie jeszcze lepiej :) http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    RispondiElimina
  9. Dziekuje wszystkim milosnikom kwiatkow z dyni za wizyte :-)

    @ tak, tak lq ja sie ciesze nie tylko z dostepnosci niektorych warzyw, owocow czy owocow morza. Uwielbiam tez morze i slonce :-)

    @ mopsiku ja tez nadziewam tylko na slono. Ricotta wymieszana ze startym parmezanem i posiekanym salami, doprawiona pieprzem i sola. Pozniej maczam je w rzadkim ciescie drozdzowym i smaze lub podlewam troche oliwa i zapiekam w piekarniku.

    RispondiElimina
  10. Ależ to pięknie wygląda! Zaczaimy się na cukiniowe kwiaty z działki :)

    RispondiElimina
  11. Jesteście wspaniali wszyscy przepisy ciekawe, smaczne i zdrowe.

    RispondiElimina
  12. @ Anonimo dziekuje serdecznie za komplimenty. Zawsze przyjemnie je slyszec. Szkoda, ze sie nie przedstawiles/as :-) Pozdrawiam.

    RispondiElimina

Dziekuje za komentarze. Mozecie pisac je w jezyku polskim, angielskim i wloskim :-)
Thank you for your comments. You can write them in english, polish and italian:-)
Grazie per i Vostri commenti.Potete scriverli in italiano, inglese e polacco :-)