mercoledì 4 maggio 2011

Dolcetti al cocco e albumi, czyli kokosanki na bialkach


Pisalam niedawno o zachciankach i tesknocie za polskimi "przysmakami". Kokosanki. Hmm ... Nie jadlam cale wieki.W blogu to spice znalazlam przepis na swietne kokosanki. Nie namyslajac sie dlugo kupilam wiorki kokosowe i rozmrozilam 2 kubeczki z bialkami. Oto przepis Inki:

Kokosanki250 g (ok. 8) bialek
200 g cukru
250 g wiorkow kokosowych

Ubijamy mikserem bialka na sztywno i dodajemy partiami cukier.
Wysypujemy wiorki kokosowe i mieszamy je z bialkami wykonujac ruchy lyzka z gory do dolu.
Przekladamy calosc do garnka i stawiamy go na gazie. Ustawiamy maly plomien. Podgrzewamy mase okolo 5 minut ciagle mieszajac lyzka. Zaparzona piana zgestnieje.
W miedzyczasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 150 - 160°C.
Formujemy kokosanki wyciskajac je ze szprycy lub nakladajac lyzeczka. Mozemy ulozyc je na natluszczonej maslem blaszce, na blaszce wylozonej papierem do pieczenia lub w papilotkach do pieczenia ciasteczek.
Pieczemy ciastka 15 - 17 minut.


Dziekuje za przepis. Pyszne te kokosanki. Chrupiace z zewnatrz i mieciutkie w srodku. I do tego mozna zuzyc 8 zalegajacych bialek :-)

6 commenti:

  1. Ależ niespodzianka, cieszę się, że przepis tak ci się spodobał, że wypróbowałaś i to z jakim fantastycznym skutkiem :) piękne są i zapewne pyszne. Czy u Ciebie też tak szybko znikają?
    Pozdrawiam Inka

    RispondiElimina
  2. Śliczne Ci wyszły. A ja uwielbiam kokosanki, to taki smak dzieciństwa:)
    Mniam:)
    Pozdrawiam Cię:)

    RispondiElimina
  3. Rewelka(a w lodówce zamrożone białeczka czekaja):)

    RispondiElimina
  4. ja akurat białek nie mam ale w planach jest kilka żółtkowych wyrobów więc będzie okazja :)
    wyglądają przepysznie!

    RispondiElimina
  5. Jak ja dawno nie jadłam kokosanek!
    Twoje wygladają przepysznie ;)

    RispondiElimina
  6. @ to spice - dziekuje za przepis. kokosanki juz zjedzone :-) Smakowaly nawet mojej wloskiej rodzinie. Przepis "przyjemne z pozytecznym".
    @ Majanko dziekuje. Dla mnie to tez smak dziecinstwa dlatego szybko zadzialalam. Po sezamkach kokosanki. Co nastepne? Buziaki :-)
    @ Trzcinowisko- do dziela :-) to dziecinnie proste kokosanki z murowanym rezultatem:-)
    @ zebza dzieki za wizyte i polecam. Bialka sa moja zmora a tu tak latwo sie je wykorzystuje:-)
    @ nat. Ja tez nie jadlam juz 100 lat i zjadlam z mila checia.
    Pozdrawiam wszystkich!

    RispondiElimina

Dziekuje za komentarze. Mozecie pisac je w jezyku polskim, angielskim i wloskim :-)
Thank you for your comments. You can write them in english, polish and italian:-)
Grazie per i Vostri commenti.Potete scriverli in italiano, inglese e polacco :-)