mercoledì 3 novembre 2010

Funghi ricchioni grigliati, czyli grilowane boczniaki

Boczniaki (lac. Pleurotus ostreatus) to nie sa moje ulubione grzyby. Robie je czasami jako przystawke (contorno). W tej wersji nawet mi smakuja. Duzo bardziej od np. panierowanych i smazonych :-)

Funghi ricchioni grigliati
boczniaki
ocet winny
oliwa z oliwek

sol
peperoncino
czosnek
natka pietruszki



Wykonanie jest proste i dosc szybkie.
Grzyby nalezy oczyscic. I dokladnie umyc. Ja kilkakrotnie zmieniam wode. Pomiedzy blaszkami czesto jest duzo piachu.
Osuszyc.
Zgrilowac na patelni teflonowej lub zeliwnej.


Doprawic. Osolic. Posypac rozkruszonym peperoncino, natka pietruszki i posiekanym czosnkiem. Skropic octem winnym i polac oliwa.

To tyle. Nieskomplikowane :-)
Jadlam dzis na obiad z hamburgerem. Moze ktos sprobuje i powie mi jak smakowalo?

4 commenti:

  1. Chyba nie jadłam jeszcze boczniaków. Ciekawa jestem jak smakuje takie danie,
    Pozdrawiam:)

    RispondiElimina
  2. Fajny przepis, chyba to co najprostsze = najlepsze !

    RispondiElimina
  3. Witaj!
    Przepis brzmi bardzo ciekawie - strasznie lubię boczniaka i z chęcią wypróbuję Twój pomysł na jego przyrządzenie.
    Pozdrawiam!

    RispondiElimina
  4. @ Majana nigdy nie jadlas boczniakow? Nie jest to delicja, ale czasami mozna zjesc :-)
    @ Fanny - zgadzam sie z Toba w zupelnosci.
    @ Witaj Kuba :-) Jesli lubisz boczniaki to z pewnoscia polubisz je i w tej wersji. Pozdrawiam.

    RispondiElimina

Dziekuje za komentarze. Mozecie pisac je w jezyku polskim, angielskim i wloskim :-)
Thank you for your comments. You can write them in english, polish and italian:-)
Grazie per i Vostri commenti.Potete scriverli in italiano, inglese e polacco :-)