venerdì 6 agosto 2010

Fusilli con panna, peperoni e polpettine di carne, czyli makaron fusilli ze smietana, papryka i pulpecikami miesnymi

Wiecie co. Pomylilam sobie dni. Wczoraj bylam przekonana, ze to piatek i zrobilam rybe dzisiaj , ze to sobota i wyszlo mi miesne danie. A niech to! Zle ze mna :-)
Przegladajac strone gnam gnam znalazlam ten smakowity przepis. W oryginale zamiast pulpecikow jest surowa kielbasa. Niestety przekonana , ze mam ja w zamrazalce bardzo sie rozczarowalam, gdy jej tam nie znalazlam i zmienilam na pulpeciki z mielonego miesa wolowego.
Tak sie jakos zlozylo, ze drugi dzien pod rzad wyszedl mi talerz makaronu ze smietana. Obiecuje, ze szybko to juz sie nie powtorzy :-)


Fusilli con panna,peperoni e polpettine di carne
na 4 osoby

3 duze, miesiste papryki (czerwona i zolta)
400 g mielonego miesa wolowego
pol, sredniej cebuli
200 ml gestej, slodkiej smietany
sol, pieprz
starty parmezan
oliwa z oliwek
400 g makaronu fusilli
(swiderki)


Wykonanie:
1. Papryke oczyscilam i umylam. Pokroilam w mala kostke.
2. Usmazylam na oliwie.
Papryka ma sie dobrze wysmazyc. Nie dusic. Smazymy wiec na mocnym gazie.
Gdy juz byla usmazona osolilam.


3. Rownoczesnie na osobnej patelni podsmazylam drobno posiekana cebulke.
4. Mieso mielone osolilam. Usmazylam z niego malenkie pulpeciki na wczesniej podsmazonej cebulce. Pulpeciki sa wielkosci malego orzecha.


5. Polaczylam usmazona papryke z pulpecikami.
6. Dodalam smietane i doprowadzilam do wrzenia.
7. W miedzyczasie ugotowalam makaron. Odcedzilam i wymieszalam z sosem.
8. Podalam posypane startym parmezanem i szczypta czarnego pieprzu.



Zapytacie czy bylo smaczne? Powiem szczerze, ze mi bardzo smakowalo.
Polecam.

8 commenti:

  1. Questo commento è stato eliminato dall'autore.

    RispondiElimina
  2. Pycha pulpeciki. Mnie, niestety, po raz kolejny nie udało się zostać wegetarianką ;) Mam papryki na peperonatę, ale może jednak zrobię Twój makaron...

    RispondiElimina
  3. Bardzo fajne te pulpeciki. Tylko jak dla mnie to z innym makaronem, akurat do fusili nie moge sie przekonac, no ale w koncu nie kazdy makaron trzeba lubic, prawda?

    RispondiElimina
  4. jak pysznie! co tam pomyłki, skoro takie smakowite dania wychodzą :)

    RispondiElimina
  5. @ dziekuje wszystkim za odwiedziny :-)

    RispondiElimina

Dziekuje za komentarze. Mozecie pisac je w jezyku polskim, angielskim i wloskim :-)
Thank you for your comments. You can write them in english, polish and italian:-)
Grazie per i Vostri commenti.Potete scriverli in italiano, inglese e polacco :-)