venerdì 30 luglio 2010

Panelle, smazona przekaska z maki z ciecierzycy


Panella to przekaska z Sycylii. Dokladnie z Palermo i okolic. Jadlam ja podczas tegorocznej marcowej wycieczki, w Trapani. Trapani i okolice serdecznie moge polecic jako cudowne miejsce wypadowe i wakacyjne. Oprocz czystej wody, wspanialych krajobrazow mozna tam rowniez doskonale zjesc.

Pare ujec z Trapani:


Erice i panorama z gory:


Sycylijskie specjaly:


Po powrocie obiecalam sobie , ze zrobie panelle i jeszcze inne przysmaki sycylijskie.
W szafce kuchennej czeka tez cous-cous. Czesto jedzony na Sycylii.
Ale to juz po wakacjach.


Panelle
300 g maki z ciecierzycy
1 litr wody
sol
natka pietruszki
olej do smazenia


Wykonanie:
1. Make z ciecierzycy rozprowadzic w osolonej zimnej wodzie.
2. Gotowac , az woda z maka sie zagotuje do czasu gdy przybierze gesta konsystencje.
3. Dodac posiekana natke pietruszki.
4. Rozprowadzic na naoliwionej blaszce na grubosc ok. 1-1,5 cm.
5. Ostudzic i nozem pociac na trojkaty.
6. Smazyc na glebokim oleju, na zloto.
7. W razie potrzeby, dodatkowo posolic po wierzchu.


Jemy swiezo usmazone, jeszcze cieple. Doskonale jako nadzienie do miekkiej buleczki posypanej ziarnami sezamowymi. Tak wlasnie czesto panella zostanie nam podana.
Spotkalam sie tez z panella w fornie prostokatow i bez naci pietruszki.



Smacznego :-)

14 commenti:

  1. Ostatnio robiłem farinate i zakochałem się w mące z ciecierzycy. Nie powiem, że była rewelacyjna ale wypieki z niej będę robił na pewno. I ten przepis też mi pasuje bez dwóch zdań. pozdrawiam

    RispondiElimina
  2. o, podoba mi się taka przekąska!

    RispondiElimina
  3. jutro wyjeżdżam, a jak wrócę lodówka będzie prawie pusta - szczęśliwie w szafce mam mąkę z ciecierzycy, więc chyba temat niedzielnej kolacji i poniedziałkowego lunchu mam rozwiązany, dzięki!

    RispondiElimina
  4. wspaniała przekąska! Ciekawe składniki.Skopiuję na pewno!

    RispondiElimina
  5. Czyzby taki odpowiednik farinaty ?

    RispondiElimina
  6. Bareya, a ja dla odmiany, nie jadlam nigdy farinaty :-)))

    Kasiaaaa24 - dziekuje za zaproszenie.

    Paula, gwiazdka.w.kuchni, Amber -polecam sprobujcie, to cos innego :-)

    Anonimowy - farinata i panelle sa z maki z ciecierzycy. Farinate (maka z ciecierzycy, woda, sol i oliwa) surowa wklada sie do pieca. Tu najpierw sie gotuje a pozniej smazy. Niby to samo ale jednak inne :-)

    RispondiElimina
  7. nieznane smaki..
    gdy znajdę kiedyś mąke z z ciecierzycy to spróbuję

    RispondiElimina
  8. Ładne widoki. Czasem wrzuć też jakieś fotki z Twoich okolic, bo na pewno też pięknie u Ciebie.

    Panelle nie są mi znane.
    Jakiś czas temu do szwagierki przybyli z wizytą przyjaciele z okolic Palermo. Przywieźli z sobą różne specjały, w tym cieniutkie, okrągłe placuszki z mąki z ciecierzycy, których miałam okazję spróbować. Smakowały mi i myślę, że panelle też by mi przypadły do gustu.

    RispondiElimina
  9. Witam :)

    PO raz pierwszy przeczytałam o takich placuszkach, brzmią świetnie. Jestem ciekawa ich smaku!

    RispondiElimina
  10. Toż to Socca de Nice! Się przenikają swobodnie kuchnie narodowe i regionalne w basenia M. Śródziemnego.

    Krysia

    RispondiElimina
  11. asieja ja tez przypadkiem te make znalazlam w sklepie :-)

    Ania vel Vespertine - Tak to prawda caly czas sie czlowiek uczy czegos nowego i poznaje nowe smaki. Ja uwielbiam takie odkrycia :-)

    Krysiu z tego co widzialam w necie, nicejska wersja jest identyczna do liguryjskiej farinaty.

    Pozdrawiam wszystkich!

    RispondiElimina
  12. Nieznane mi były do dziś takie placuszki, z wielką ciekawością poczytałam. No i piękne widoki! Ech, a u mnie leje i zimno..

    RispondiElimina
  13. o tak...spaghetti con pistacchi wspominam do dzis..

    RispondiElimina
  14. @ Polly tak. Na Sycylii jada sie doskonale :-)

    RispondiElimina

Dziekuje za komentarze. Mozecie pisac je w jezyku polskim, angielskim i wloskim :-)
Thank you for your comments. You can write them in english, polish and italian:-)
Grazie per i Vostri commenti.Potete scriverli in italiano, inglese e polacco :-)