venerdì 18 giugno 2010

Pollo ai limoni, czyli cytrynowy kurczak

W bardzo ladnym i ciekawym blogu Karoliny znalazlam nie tak dawno fajny przepis na pieczonego kurczaka. Bardzo mnie ten przepis zaciekawil , bo kurczak nadziany byl roznego rodzaju ziolami i cytryna.
I tak oto przegladajac ksiazke z przepisami "Nuovo ricettario Carli" (wydana przez Fratelli Carli- producenta doskonalej oliwy liguryjskiej) znalazlam prosty - przenajprostszy przepis na kurczaka nadzianego cytrynami.



Pollo ai limoni


1 kurczak okolo 1-1,2 kg
2 cytryny (ekologiczne)
2 kostki rosolowe


To wszystko.
Sama sie zdziwilam.
Kostek rosolowych nie posiadalam. Nie uzywam ich zupelnie. Udalam sie do sklepu za rogiem i zakupilam -rosol warzywny w kostce.
Od siebie dolozylam jeszcze:
*chlust bialego,wytrawnego wina*lodyge swiezego rozmarynu
*4 duze ziemniaki.

Kurczaka umylam.
Cytryny umylam i ponakluwalam nozem.
Kostke rosolowa wlozylam od strony szyi i spielam otwor wykalaczka.
wlozylam cytryny i druga kostke do wnetrza kurczaka, od strony kupra. Spielam dokladnie wykalaczkami.
Kurczaka ulozylam piersiami do dolu w naczyniu do pieczenia.
Naokolo rozlozylam pokrojone w duza kostke ziemniaki i umyta galazke rozmarynu.
Podlalam winem i nitka oliwy.
Pieklam 1 godzine 30 minut w temperaturze 200°C (termoobieg).Po godzinie pieczenia obrocilam kurczaka.

Niewiarygodne!!! Kurczak sam sie doprawil w smaku. W sam raz na sol.
Nawet ziemniaki .
Podalam po pol na osobe , bo kurczak byl kilogramowy.


Smacznego:-)

2 commenti:

  1. Oj wyglada bardzo atrakcyjnie na tym ostatnim zdjeciu z ziemniaczkami. Zbieram przepisy na lipcowy najazd gosci i od razu sobie tego kurczaka zapisuje. Dzieki za przepis !

    RispondiElimina
  2. Miss_cocco prosze bardzo. Cala przyjemnosc po mojej stronie:-)

    RispondiElimina

Dziekuje za komentarze. Mozecie pisac je w jezyku polskim, angielskim i wloskim :-)
Thank you for your comments. You can write them in english, polish and italian:-)
Grazie per i Vostri commenti.Potete scriverli in italiano, inglese e polacco :-)