mercoledì 26 maggio 2010

Zielona fasolka szparagowa w pomidorach


Zrobilam dzis na obiad. Bardzo lubie fasolke szparagowa przyrzadzona w ten sposob. Jem ja jako dodatek do drugiego dania czyli tzw. contorno ,lub jako samodzielne danie. Na dwie osoby zuzylam:


500 g zielonej fasolki szparagowej
400 g pomidorkow koktajlowych
oliwa z oliwek
2 zabki czosnku
peperoncino czyli mala ostra papryczka
pare lisci swiezej bazylii
sol

  • Z fasolki poodcinalam koncowki. Umylam i wrzucilam na osolony wrzatek. Odcedzilam po 10 minutach od powtornego zagotowania sie wody.
  • Umylam pomidorki i je osuszylam. Nastepnie przekroilam je na pol, wzdluz.
  • Na patelni rozgrzalam oliwe ,zarumienilam na niej lekko rozbite zabki czosnku i usunelam go. Dodalam rozkruszona ostra papryczke -peperoncino.
  • Na rozgrzany tluszcz wysypalam polowki pomidorow. Asekurowalam sie pokrywka - UWAGA PRYSKA! Z lekka posolilam i dusilam , az odparuje calkowicie woda.
  • Gdy sos byl gotowy dodalam fasolke. Wymieszalam i pozostawilam pod przykryciem ,na malym gazie , aby calosc chwile sie poddusila.
  • Wylozylam na polmisek i wymieszalm z posiekanymi listkami bazylii.


Smacznego :-)

3 commenti:

  1. O, to też lubię! Bardzo na południu popularne, zwłaszcza w Apulii.

    RispondiElimina
  2. uwielbiam fasolkę szparagową ale do tej pory jadłam ją tylko z tartą bułką ;) linkuję Twój blog u siebie i przy okazji notuję przepis

    jak tylko dorwę fasolkę na bank wypróbuję :)
    pozdrawiam

    RispondiElimina
  3. LQ nie mialam watpliwosci , ze znasz.

    zebza mam nadzieje , ze zasmakuje :-)I dzieki , ze wpadlas.

    RispondiElimina

Dziekuje za komentarze. Mozecie pisac je w jezyku polskim, angielskim i wloskim :-)
Thank you for your comments. You can write them in english, polish and italian:-)
Grazie per i Vostri commenti.Potete scriverli in italiano, inglese e polacco :-)