giovedì 20 maggio 2010

Makaron rigatoni z cukinia, serem provola i smietana

Danie to jadlam w jednej z restauracji w Sorrento i odkad czesto przygotowuje w domu.
musze przyznac , ze ktokolwiek zjadl chwalil. Przepis jest bardzo prosty - jak to z wiekszoscia dan makaronowych jest - i szybki w wykonaniu,no moze jedynie smazenie cukinii zabiera nam chwilke czasu ....


Makaron rigatoni z cukinia, serem provola i smietana
Skladniki dla 4 osob:


400 g makaronu rigatoni
500 g sera provola- wedzona mozzarella ew. fontina
250 ml gestej smietanki
600 g malych cukinii
oliwa z oliwek
2 zabki czosnku
straty parmezan


Przygotowanie:

1. Rozgrzac oliwe ( podlac obficie) na patelni i podsmazyc czosnek. Po zbrazowieniu
czosnek usunac.Cukinie pokroic w mala kostke i usmazyc na oliwie. Czastki cukinii maja
sie dobrze wysmazyc i odparowac. Na kaoncu posolic do smaku.
2. Ser provola pokroic w dosc spora kostke .
3. Ugotowac makaron al dente.odcedzic.
4. W garnku w ktorym gotowal sie makaron ,na gazie,wymieszac makaron ze smietana,
oliwa i usmazona cukinia. Dodac ser i mieszac calosc ,az ser stanie sie ciagnacy lecz nadal
widoczne sa czastki sera.
5. Natychmiast podawac posypane parmezanem.

Smacznego.

1 commento:

  1. he, he i znalazłam ten przepis z wędzonym serem co polecasz. Bardzo lubię tu u Ciebie myszkować

    RispondiElimina

Dziekuje za komentarze. Mozecie pisac je w jezyku polskim, angielskim i wloskim :-)
Thank you for your comments. You can write them in english, polish and italian:-)
Grazie per i Vostri commenti.Potete scriverli in italiano, inglese e polacco :-)