tag:blogger.com,1999:blog-6970040456851854055.post8573665294563634600..comments2024-01-19T09:49:44.411+01:00Comments on kuchnia pod wulkanem: Pastiera tradizionale, czyli wielkanocny sernik z ricotty i pszenicy (wersja tradycyjna)anthonyhttp://www.blogger.com/profile/03923006585163013635noreply@blogger.comBlogger12125tag:blogger.com,1999:blog-6970040456851854055.post-17945643928241741462012-10-01T10:27:01.709+02:002012-10-01T10:27:01.709+02:00@ Graz pszenice musisz ugotowac, az bedzie miekka....@ Graz pszenice musisz ugotowac, az bedzie miekka. Jesli potrzeba przedluz czas gotowania i do 3 godzin. Uzywasz pszenicy na kutie? Gotowanie w mleku juz jej nie rozmiekczy. Lepiej jest uzywac pszenicy luskanej. Jesli przeszkadzaja Ci luski. Po ugotowaniu do miekkosci a nastepnie w mleku mozesz ja przetrzec przez sito.<br />Mozesz zobaczyc jak powinna wygladac konsystencja pszenicy po ugotowaniu i "kremu" w poscie o Pastierze.<br />Przepraszam, ze odpowiadam z opoznieniem, ale mam zepsuty komputer.Padl mi twardy dysk :-)anthonyhttps://www.blogger.com/profile/03923006585163013635noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6970040456851854055.post-86326571336557280822012-09-28T12:04:22.497+02:002012-09-28T12:04:22.497+02:00Dziekuje za odpowiedz Anthony.
Dziasto jeszcze nie...Dziekuje za odpowiedz Anthony.<br />Dziasto jeszcze nie wyszlo bo wyladowalo w koszu, tzn nie ciast tylko ta pszenica....<br />Namoczylam w wodzie przez 3 dni, ugotowalam do miekkosci ( sprawdzalam) przez jakies 1,5 godz.<br />Potem z mlekiem i maslem ok. 1godz ciagle dolewajac mleka bo bylo suche i sie przypalalo.<br />Po godzinie potraktowalam ta mase blenderem i dalej nic, dalej widac te ziarna pszenicy i zadnego kremu z tego nie bedzie wg mnie. Po prostu dalej b.twarde te ziarna sa.<br />Co robie nie tak? Jak dlugo gotowalas w wodzie i jak dlugo w mleku? <br />Gdzies czytalam ze pszenice mozna przed gotowaniem do scierki zawinac i palka "obijac" zeby te luski z zewnetrznej strony zeszly. Robilas tez tak? <br />Na razie sie nie poddaje, pszenicy mam prawie kg jeszcze wiec bede dalej probowac bo znam ten smak!!!<br /><br />Dzieki za odpowiedz!Grazhttps://www.blogger.com/profile/18040457627527149786noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6970040456851854055.post-69699856831974575302012-09-28T11:10:15.155+02:002012-09-28T11:10:15.155+02:00@ Graz jesli startujemy od pszenicy suchej, ktora ...@ Graz jesli startujemy od pszenicy suchej, ktora bedziemy najpierw gotowac, to bierzemy jej 150- 200 g. Pozniej po ugotowaniu do miekkosci odmierzamy 400 g (tej ugotowanej) dodajemy maslo i mleko i gotujemy, az do uzyskania gestego kremu. <br />Dziekuje za zainteresowanie blogiem i prosze dac zanc jak wyszlo ciasto :-)anthonyhttps://www.blogger.com/profile/03923006585163013635noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6970040456851854055.post-58322467575159185922012-09-26T17:48:28.448+02:002012-09-26T17:48:28.448+02:00Gratuluje bloga, fajnych przepisow i piekych zdjec...Gratuluje bloga, fajnych przepisow i piekych zdjec!<br />Chcialabym upiec ten "sernik" ale nie do konca rozumiem ten przepis.<br />Ile ma byc tego kremu z pszenicy wagowo na 500g ricoty: 200g czy 400g?<br />Dziekuje za odpowiedz!<br />Grazyna<br />Grazhttps://www.blogger.com/profile/18040457627527149786noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6970040456851854055.post-65998767349562553972012-04-16T20:37:26.340+02:002012-04-16T20:37:26.340+02:00dziekuje wszystkim za wizyte :-)
@ Karmel-itko dz...dziekuje wszystkim za wizyte :-)<br /><br />@ Karmel-itko dziekuje Ci serdecznie za komplement. Taka kratka to powszechny i tradycyjny ornament pastiery. Nie smaruje sie ciasta jajkiem i po upieczeniu wlasnie masa serowa ma byc brazowa a ciasto pozostac jasniejsze :-)anthonyhttps://www.blogger.com/profile/03923006585163013635noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6970040456851854055.post-86633602236703647062012-04-15T23:57:45.914+02:002012-04-15T23:57:45.914+02:00i ta kratka tak pięknie wieńczy całość.
wysmakowan...i ta kratka tak pięknie wieńczy całość.<br />wysmakowana propozycja ;]Karmel-itkahttps://www.blogger.com/profile/04700945861115996139noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6970040456851854055.post-81964145383175070952012-04-15T21:27:41.202+02:002012-04-15T21:27:41.202+02:00serniczek rewelacja. chciałabym kiedyś go spróbowa...serniczek rewelacja. chciałabym kiedyś go spróbować bo ten krem z pszenicy jest intrygujący.Bernadetahttps://www.blogger.com/profile/07433650210110371486noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6970040456851854055.post-61617282726098626762012-04-15T18:15:43.526+02:002012-04-15T18:15:43.526+02:00To jest świetne!To jest świetne!Kamilahttps://www.blogger.com/profile/06748703342069541282noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6970040456851854055.post-78746240930397556482012-04-15T16:14:16.804+02:002012-04-15T16:14:16.804+02:00@ Dusiu bardzo smaczne. Polecam Ci sprobowac, bo w...@ Dusiu bardzo smaczne. Polecam Ci sprobowac, bo w koncu u nas tez pszenicy sie uzywa i jestesmy z jej gotowaniem zaprawieni (do kutii).anthonyhttps://www.blogger.com/profile/03923006585163013635noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6970040456851854055.post-31131171478007509222012-04-15T14:19:52.298+02:002012-04-15T14:19:52.298+02:00ale ładne ciachoale ładne ciachoDusiahttps://www.blogger.com/profile/07738810677507536331noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6970040456851854055.post-76850463723946244922012-04-15T10:13:17.715+02:002012-04-15T10:13:17.715+02:00@ tak, tak. Tutaj swieta wielkanocne bez pastiery,...@ tak, tak. Tutaj swieta wielkanocne bez pastiery, tortano, taralli dolci i zuppa di cozze to jak u nas bez bialej kielbasy i chrzanu :-)<br />Ja placek z karczochami robie zawsze na przystawke i na 100% na poczatku maja, na urodziny meza :-) A te liguryjska wersje pewnie tez kiedys sprobuje. Efektownie sie prezentuje.anthonyhttps://www.blogger.com/profile/03923006585163013635noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6970040456851854055.post-48369248320679116512012-04-15T09:09:53.588+02:002012-04-15T09:09:53.588+02:00Tak myślałam, że robiłaś pastierę na święta :). Ja...Tak myślałam, że robiłaś pastierę na święta :). Ja przez moment chciałam zrobić taką pseudo-pasqualinę, z twóch tylko warstw casta, ale nie chciało mi się :)italia od kuchnihttps://www.blogger.com/profile/11414241322007811827noreply@blogger.com