mercoledì 29 maggio 2013

Placek biszkoptowy z truskawkami

Sezon na truskawki wlasciwie juz sie u mnie konczy. Na zamkniecie sezonu zrobilam bardzo smaczny i prosty w wykonaniu placek. Moze i Wy sie skusicie :-)
Przepis pamany z Galerii Potraw .

skladniki:
200 g miekkiego masla
200 g cukru
4 jajka
250 g maki
lyzeczka proszku do pieczenia
conajmniej pol kilo truskawek
 
kruszonka:
75 g masla
2- 3 lyzki cukru
100 g maki


Nagrzewamy piekarnik do 180°C.
Maslo ucieramy z cukrem i nastepnie dodajemy jajka. Miksujemy okolo 10 minut. Make mieszamy z proszkiem i stopniowo dodajemy do masy ubijajac.
Mase wylewamy do wylozonej papierem do pieczenia lub natluszczonej foremki (o srednicy okolo 25 cm), ukladamy na wierzchu truskawki.
Z maki, masla i cukru zagniatamy kruszonke i rozsypujemy ja na ciescie.
Pieczemy okolo godziny. Ja pieke z termoobiegiem i obnizam temperature o jakies 10- 20 °C.
Ciasto studzimy i podajemy.
Smacznego :-)

4 commenti:

  1. prezentuje sie bardzo smakowicie:) jak wszystko z truskawkami :)

    RispondiElimina
  2. Mniam, takie ciasta są pyszne. Wspaniale wygląda, chętnie bym wpadła na kawałeczek :-)

    RispondiElimina
  3. Anthony, ci sono molte versioni del Baumkuchen, ogni paese d'Europa ha la sua versione, è il dolce più famoso del Giappone, fu portato lì da un tedesco durante la prima guerra mondiale, in Polonia forse lo fate con lo spiedo, questo è quello fatto al matrimonio dei reali del Lussemburgo, spero di averti accontentato con la spiegazione, ciao

    RispondiElimina
  4. Przepyszne ciasto! Zrobiłam również wersję z czerwonymi porzeczkami, polecam.
    Dziękuję za kolejny super przepis.
    Kasia

    RispondiElimina

Dziekuje za komentarze. Mozecie pisac je w jezyku polskim, angielskim i wloskim :-)
Thank you for your comments. You can write them in english, polish and italian:-)
Grazie per i Vostri commenti.Potete scriverli in italiano, inglese e polacco :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...